ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Ο.Ε.Α)

https://www.civilprotection.gr/el

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογος μας, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου (Ε.Ρ.ΔΥ.Π)  αποτελείται από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες και είμαστε  ειδικευμένοι στις ασυρματικές επικοινωνίες σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων όπως προβλέπει η άδεια που μας χορηγεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κατόπιν γραπτών εξετάσεων.

Επίσης εκτός των άλλων δραστηριοτήτων μας είμαστε ενταγμένοι στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με Α.Μ 23/2003, έχουμε συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με την Π.Υ σε περίπτωση σεισμικών φαινομένων για την αποκατάσταση των επικοινωνιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συνεργαζόμαστε τόσο με τον Δήμο Πατρέων  όσο και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία με περιπολίες που πραγματοποιούν μέλη μας στον τομέα ευθύνης μας την περιοχή του Δασυλλίου στη Πάτρα για τη  πρόληψη πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

Συνέχεια των ανωτέρω ο Σύλλογος μας διαθέτει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για την αποκατάσταση επικοινωνιών σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης και έχει συστήσει οργανώσει και εκπαιδεύσει Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης εν συντομία Ο.Ε.Α που αποτελούντο από μέλη μας έτοιμα να ανταποκριθούν εθελοντικά όπου και όταν  απαιτηθεί στο κοινωνικό σύνολό.9/5/2019

Πυροσβεστική Άσκηση Δια πυρός 2019

Η ΕΡΔΥΠ ήταν εκεί.

——————————————————————————————————–

ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016

12/5/2016

Την Πέμπτη 12/05/16 διεξήχθη από την ΠΕ.ΠΥ.Δ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΟΣ άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής Πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες με την κωδική ονομασία ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016 στην ευρύτερη περιοχή Αργυρών και κάτω Καστρίτσι Αχαΐας

Σκοπός η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων στην πυρόσβεση φορέων εν όψιν της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου 
Ο σύλλογος μας με τον υπεύθυνο των ΟΕΑ SY3ADB Γεώργιο Σκιαδαρέση και τον Πρόεδρο SV3CYL Κώστα Κατσαριώτη ανέλαβαν ενεργό ρόλο κατά την διάρκεια της άσκησης βάση του σχεδίου συνεργασίας των ΟΕΑ του συλλόγου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης .Ενδεικτικά έλαβαν μέρος: ο ΕΕΣ, η ΕΟΔ Αχαΐας, οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, ο Άγιος Βασίλειος, ο ΕΟΠΥΔ., πυροσβεστικές δυνάμεις άλλων νομών, η Περιφέρεια, ο Δήμος της Πάτρας, το Δασαρχείο και διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς.


ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΟΚΟΙΝΩΝΙΑ 2006

Στις 15 & 16 Απριλίου 2006 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας άσκηση ετοιμότητας με την ονομασία “Επικοινωνία 2006” παράλληλα με αντίστοιχη άσκηση που διεξαγόταν στην περιοχή της ΑΤΤΙΚΗΣ την ίδια ημέρα και ώρα με την ίδια ονομασία υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Π.Π. Στην άσκηση έλαβε μέρος αρκετός αριθμός μελών του Συλλόγου μας καθώς και μέλη των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε σεισμό 5,4 R που έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Η σεισμική δόνηση είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή των επικοινωνιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας), σοβαρές ζημιές στα κτίρια με ταυτόχρονη μαζική εγκατάλειψη από τον πληθυσμό και την μετακίνηση του σε ανοικτούς χώρους, υπολειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, μεγάλη κυκλοφορία στους δρόμους, έντονος πανικός, ατυχήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το τοπικό σενάριο η άσκηση στην περιοχή μας ξεκίνησε στις 15.00 μ.μ της 15/04/2006, ενώ δέκα λεπτά μετά το συμβάν μέσω του τοπικού επαναλήπτη RU0 Αρόης Πατρών ο οποίος ανήκει στην Ε.Ρ.ΔΥ.Π άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες αναφορές για το μέγεθος του σεισμού από Ραδιοερασιτέχνες κυρίως της περιοχής Πατρών αλλά και από τις περιοχές Αιγίου και Ηλείας. Στις 16.00 μ.μ. ομάδα που αποτελείτο από τους SV3AQN – SV3AQR – SV3ARF – SV3FUK – SW3IDT – SV3ION – SV3IAB – SV3EXR – SV3ITU – SV3IBU – SV3EXT – SV3IDF – SV3FUO – SV3GKU – SV3DJI – SV3GKS – SV3EXS συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο έξωθεν του ιερού ναού του Αγιου Ανδρέα προκειμένου να λάβει εντολές. Στις 15.20 μ.μ. οι SV3AQN – SV3ARF – SV3DJI – SV3IDF φθάνουν στην Νομαρχία Αχαϊας και στο γραφείο που μας διετέθη, τοποθέτησαν τα μηχανήματα επικοινωνίας. Τοποθετήθηκε ένα VHF – UHF D700 Kenwood και ένα HF IC-706 MKII G με τροφοδοτικό 25 Α. Για κεραίες χρησιμοποιήθηκαν μία Χ50 και ένα σύρμα 20 Μ με Antenna Coupler της SGC. Τα παραπάνω μηχανήματα ανήκουν στην Νομαρχία Αχαίας και έχουν παραχωρηθεί στην ΕΡΔΥΠ για τον σκοπό αυτό. Ο χρόνος τοποθέτησης και των δύο μηχανημάτων με τις κεραίες τους διήρκεσε 20 λεπτά. Στις 15.40 μ.μ. αρχίζουν οι εκπομπές από την Νομαρχία Αχαϊας για συγκρότηση ομάδων προκειμένου να μεταβούν σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής.
Οι εντολές που δόθηκαν σύμφωνα με το σενάριο αφορούσαν την μετάβαση στα Νοσοκομεία – Ρίο, “’γιο Ανδρέα”, Καραμανδάνειο, – Νοσοκομείο 409 – Νοσοκομείο Θώρακος – Πυροσβεστική Υπηρεσία – Δήμο Ρίου – καθώς και δυνάμεις στο κέντρο της Πάτρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα Νοσοκομεία της Πάτρας, ο Δήμος Ρίου και η Π.Υ. είχαν ενημερωθεί και κατά την διάρκεια της άσκησης είχαν τοποθετήσει άτομα επιφυλακή τα οποία μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε. Οι εντολές που διαβίβαζε το κέντρο προς τους σταθμούς ήταν σε ρυθμό, μία εντολή περίπου ανά λεπτό και αντίστροφα την πρώτη ώρα της άσκησης και αργότερα μία ανά δύο-τρία λεπτά. Οι απαντήσεις που εδόθησαν από τους ασκούμενους ήταν ικανοποιητικές και μέσα στα όρια της πραγματικότητας. Διαβιβάσθηκαν Ραδιομηνύματα τόσο από τα διάφορα σημεία που ευρίσκοντο οι σύνδεσμοί μας προς την Νομαρχία, όσο και από την Νομαρχία προς την Γ.Γ.Π.Π. Δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας μέσω του επαναλήπτη RU0 ο οποίος λειτούργησε ικανοποιητικά, παρότι όλοι οι συνάδελφοι χρησιμοποιούσαν τα φορητά τους μηχανήματα.
Την Κυριακή το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εγκατάσταση τοπικού τηλεπικοινωνιακού κέντρου στο χωριό Ψαθόπυργος Αχαϊας, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό και κατολίσθηση στην περιοχή της Παναγοπούλας. Ομάδα που αποτελείτο από τους SV3AQN – SV3ARF – SV3ITU – SV3ICK – SV3AQR – SV3GKK – SV3EAU – SV3GKU – SV3GKE τοποθέτησε τα απαραίτητα μηχανήματα και πραγματοποίησε εκπομπές τόσο μέσω του τοπικού επαναλήπτη RU0 όσο και μέσω των βραχέων με το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα. Όσον αφορά την επικοινωνία μας στα βραχέα το Σάββατο 15/4 ήταν ικανοποιητική, αλλά την Κυριακή το πρωί δεν μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε καλή επικοινωνία με την Γ.Γ.Π.Π. και η επικοινωνία έγινε μέσω του σταθμού που ήταν στον Ο.Α.Σ.Π. Αξιολογόντας την άσκηση θα λέγαμε ότι αυτή υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη και από πλευράς σχεδιασμού και από πλευράς συμμετοχής. Στην ανωτέρω έγινε δοκιμή των υπαρχόντων σχεδίων και του εξοπλισμού τόσο του Συλλόγου όσο και των Ραδιοερασιτεχνών της περιοχής μας, για την εγκατάσταση δικτύου επικοινωνιών σε καθεστώς πλήρους διακοπής των υφισταμένων δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η ώρα διεξαγωγής της δεν δημιούργησε κάποιο πρόβλημα ούτε στην πόλη ούτε στις Υπηρεσίες που εμπλέχθησαν. Η διάρκειά της αν και μικρότερη της αντίστοιχης της Αθήνας, ήταν ουσιώδης ως προς το περιεχόμενο, με συνεχή ρυθμό εντολών προς όλους τους συνδέσμους. Στην διάρκειά της οι συνάδελφοι που συμμετείχαν αποκόμισαν αρκετά πράγματα γύρω από το τι πρέπει να κάνουν σε ένα σοβαρό σεισμικό επεισόδιο, και κυρίως αυτοί που συμμετείχαν για πρώτη φορά. Οι έχοντες συμμετάσχει σε παλαιότερη άσκηση βελτίωσαν την απόδοσή τους βοηθώντας ώστε να ανέβει το επίπεδο της άσκησης όπως μερικοί παρατηρητές επισήμαναν.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν με την συμμετοχή τους στην επιτυχία αυτή.


14/1/2005

ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΙ

Στις 14/1/2005 διεξήχθη στην Νομαρχία Αχαϊας σύσκεψη με θέμα την ανάλυση του σχεδίου “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ – ΣΕΙΣΜΟΙ” – πεδία ευθύνης κάθε Υπηρεσίας και ανάπτυξη συνεργατικής λογικής μεταξύ των φορέων, για την εδραίωση πρόληψης και μηχανισμών απόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα παραπάνω εντάσσονται στα πλαίσια άσκησης ετοιμότητας που θα διεξαχθεί και θα έχει δύο σκέλη. Ένα επί χάρτου, το οποίο ορίσθει να πραγματοποιηθεί στις 11/2/2005 και ένα επιχειρησιακό που θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Ε.Ρ.ΔΥ.Π. σαν αναγνωρισμένη από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, εθελοντική οργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας, σε συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο της Ε.Ε.Ρ, θα λάβει ενεργά μέρος και στα δύο σκέλη των ασκήσεων.


Σενάριο άσκησης επί χάρτου – Ημερομηνία 11/2/2005.
Εκδήλωση σεισμού εκτός ωραρίου εργασίας (15 μ.μ – 07 π.μ) με μέγεθος 5,2 R με άμεσες επιπτώσεις στο περιεχόμενο και στα στοιχεία επικάλυψης των κτιρίων χωρίς συνέπειες στο φέροντα οργανισμό. 
Αναμενόμενες επιπτώσεις

Αφύπνιση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και εγκατάλειψη των κατοικιώνΑναζήτηση χώρου καταφυγής εντός της Πόλης.Μετακίνηση με ΙΧ έξω από την Πόλη σε περιοχές δεύτερης κατοικίας.Διακοπή ηλεκτροδότησης και λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών με επακόλουθο κυκλοφοριακό χάος, ατυχήματα κατά την εκκένωση των κτιρίων, παγίδευση σε ασανσέρ, εμπόδια στην κυκλοφορία οχημάτων προς τους ελεύθερους χώρους και τους κεντρικούς άξονες εξόδου της πόλης.Μερική ή ολική διακοπή επικοινωνιών.Πτώση υλικών επένδυσης κτιρίων σε πεζοδρόμια και δρόμους, πιθανοί τραυματισμοί πεζών.Αναστάτωση σε Νοσοκομειακές μονάδες της περιοχή, πανικός ασθενών και προσωπικού.Πανικός και ατυχήματα σε χώρους αναψυχής.Πανικός εγκλωβισμοί σε ασανσέρ και πιθανά ατυχήματα σε Ξενοδοχεία στην προσπάθεια εγκατάλειψής τους από τους ενοίκους. 
Προτεραιότητες.Αμέσως μετά τον σεισμό η πρώτη ενέργεια από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης, είναι η αναγνώριση της μετασεισμικής κατάστασης ώστε να διαπιστωθεί ποιό από τα σενάρια του σχεδίου “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ – ΣΕΙΣΜΟΙ” ταιριάζει στις δεδομένες περιστάσεις.Χρονικός προγραμματισμός για τους τρόπους επέμβασης και χρησιμοποίηση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με το πεδίο ευθύνης κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας.Γεωγραφικός επιμερισμός κατά φάσεις ανάλογα με το διαθέσιμο δυναμικό επέμβασης.Δεδομένο της χρονικής στιγμής εκδήλωσης του σεισμού, πολλές από τις θέσεις συγκέντρωσης του πληθυσμού είναι γνωστές όπως : Ιεροί Ναοί τις πρωινές ώρες της Κυριακής, γήπεδα τις μετασημβρινές ώρες της Κυριακής, σχολεία και παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, καταστήματα και πολυκαταστήματα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Αφήστε μια απάντηση