Emergency teams

ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2006

There are no translations available.

Στις 15 & 16 Απριλίου 2006 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας άσκηση ετοιμότητας με την ονομασία "Επικοινωνία 2006" παράλληλα με αντίστοιχη άσκηση που διεξαγόταν στην περιοχή της ΑΤΤΙΚΗΣ την ίδια ημέρα και ώρα με την ίδια ονομασία υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Π.Π. Στην άσκηση έλαβε μέρος αρκετός αριθμός μελών του Συλλόγου μας καθώς και μέλη των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε σεισμό 5,4 R που έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Η σεισμική δόνηση είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή των επικοινωνιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας), σοβαρές ζημιές στα κτίρια με ταυτόχρονη μαζική εγκατάλειψη από τον πληθυσμό και την μετακίνηση του σε ανοικτούς χώρους, υπολειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, μεγάλη κυκλοφορία στους δρόμους, έντονος πανικός, ατυχήματα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το τοπικό σενάριο η άσκηση στην περιοχή μας ξεκίνησε στις 15.00 μ.μ της 15/04/2006, ενώ δέκα λεπτά μετά το συμβάν μέσω του τοπικού επαναλήπτη RU0 Αρόης Πατρών ο οποίος ανήκει στην Ε.Ρ.ΔΥ.Π άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες αναφορές για το μέγεθος του σεισμού από Ραδιοερασιτέχνες κυρίως της περιοχής Πατρών αλλά και από τις περιοχές Αιγίου και Ηλείας. Στις 16.00 μ.μ. ομάδα που αποτελείτο από τους SV3AQN - SV3AQR - SV3ARF - SV3FUK - SW3IDT - SV3ION - SV3IAB - SV3EXR - SV3ITU - SV3IBU - SV3EXT - SV3IDF - SV3FUO - SV3GKU - SV3DJI - SV3GKS - SV3EXS συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο έξωθεν του ιερού ναού του Αγιου Ανδρέα προκειμένου να λάβει εντολές.

Στις 15.20 μ.μ. οι SV3AQN - SV3ARF - SV3DJI - SV3IDF φθάνουν στην Νομαρχία Αχαϊας και στο γραφείο που μας διετέθη, τοποθέτησαν τα μηχανήματα επικοινωνίας. Τοποθετήθηκε ένα VHF - UHF D700 Kenwood και ένα HF IC-706 MKII G με τροφοδοτικό 25 Α. Για κεραίες χρησιμοποιήθηκαν μία Χ50 και ένα σύρμα 20 Μ με Antenna Coupler της SGC. Τα παραπάνω μηχανήματα ανήκουν στην Νομαρχία Αχαίας και έχουν παραχωρηθεί στην ΕΡΔΥΠ για τον σκοπό αυτό. Ο χρόνος τοποθέτησης και των δύο μηχανημάτων με τις κεραίες τους διήρκεσε 20 λεπτά. Στις 15.40 μ.μ. αρχίζουν οι εκπομπές από την Νομαρχία Αχαϊας για συγκρότηση ομάδων προκειμένου να μεταβούν σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής.

Οι εντολές που δόθηκαν σύμφωνα με το σενάριο αφορούσαν την μετάβαση στα Νοσοκομεία - Ρίο, "’γιο Ανδρέα", Καραμανδάνειο, - Νοσοκομείο 409 - Νοσοκομείο Θώρακος - Πυροσβεστική Υπηρεσία - Δήμο Ρίου - καθώς και δυνάμεις στο κέντρο της Πάτρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα Νοσοκομεία της Πάτρας, ο Δήμος Ρίου και η Π.Υ. είχαν ενημερωθεί και κατά την διάρκεια της άσκησης είχαν τοποθετήσει άτομα επιφυλακή τα οποία μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε. Οι εντολές που διαβίβαζε το κέντρο προς τους σταθμούς ήταν σε ρυθμό, μία εντολή περίπου ανά λεπτό και αντίστροφα την πρώτη ώρα της άσκησης και αργότερα μία ανά δύο-τρία λεπτά. Οι απαντήσεις που εδόθησαν από τους ασκούμενους ήταν ικανοποιητικές και μέσα στα όρια της πραγματικότητας. Διαβιβάσθηκαν Ραδιομηνύματα τόσο από τα διάφορα σημεία που ευρίσκοντο οι σύνδεσμοί μας προς την Νομαρχία, όσο και από την Νομαρχία προς την Γ.Γ.Π.Π. Δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας μέσω του επαναλήπτη RU0 ο οποίος λειτούργησε ικανοποιητικά, παρότι όλοι οι συνάδελφοι χρησιμοποιούσαν τα φορητά τους μηχανήματα.

Την Κυριακή το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εγκατάσταση τοπικού τηλεπικοινωνιακού κέντρου στο χωριό Ψαθόπυργος Αχαϊας, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό και κατολίσθηση στην περιοχή της Παναγοπούλας. Ομάδα που αποτελείτο από τους SV3AQN - SV3ARF - SV3ITU - SV3ICK - SV3AQR - SV3GKK - SV3EAU - SV3GKU - SV3GKE τοποθέτησε τα απαραίτητα μηχανήματα και πραγματοποίησε εκπομπές τόσο μέσω του τοπικού επαναλήπτη RU0 όσο και μέσω των βραχέων με το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα. Όσον αφορά την επικοινωνία μας στα βραχέα το Σάββατο 15/4 ήταν ικανοποιητική, αλλά την Κυριακή το πρωί δεν μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε καλή επικοινωνία με την Γ.Γ.Π.Π. και η επικοινωνία έγινε μέσω του σταθμού που ήταν στον Ο.Α.Σ.Π.

Αξιολογόντας την άσκηση θα λέγαμε ότι αυτή υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη και από πλευράς σχεδιασμού και από πλευράς συμμετοχής. Στην ανωτέρω έγινε δοκιμή των υπαρχόντων σχεδίων και του εξοπλισμού τόσο του Συλλόγου όσο και των Ραδιοερασιτεχνών της περιοχής μας, για την εγκατάσταση δικτύου επικοινωνιών σε καθεστώς πλήρους διακοπής των υφισταμένων δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η ώρα διεξαγωγής της δεν δημιούργησε κάποιο πρόβλημα ούτε στην πόλη ούτε στις Υπηρεσίες που εμπλέχθησαν. Η διάρκειά της αν και μικρότερη της αντίστοιχης της Αθήνας, ήταν ουσιώδης ως προς το περιεχόμενο, με συνεχή ρυθμό εντολών προς όλους τους συνδέσμους. Στην διάρκειά της οι συνάδελφοι που συμμετείχαν αποκόμισαν αρκετά πράγματα γύρω από το τι πρέπει να κάνουν σε ένα σοβαρό σεισμικό επεισόδιο, και κυρίως αυτοί που συμμετείχαν για πρώτη φορά. Οι έχοντες συμμετάσχει σε παλαιότερη άσκηση βελτίωσαν την απόδοσή τους βοηθώντας ώστε να ανέβει το επίπεδο της άσκησης όπως μερικοί παρατηρητές επισήμαναν.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν με την συμμετοχή τους στην επιτυχία αυτή.