Σεμινάριο "Ιονοσφαιρική διάδοση Υπερυψηλών Συχνοτήτων

There are no translations available.

 

Δεκέμβρης 2004

Σάββατο 5/12/2004 Το Δ.Σ της Ε.Ρ.ΔΥ.Π. συνεχίζοντας την προσπάθεια για την συνεχή επιμόρφωση των μελών της και όχι μόνο, διοργάνωσε διάλεξη με θέμα "ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΥΠΕΡΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (VHF) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ" με ομιλητή των SV1DH Κώστα Φιμερέλη. Εντυπωσιακή η παρουσία των Συναδέλφων (35 άτομα) και η συμμετοχή τους κατά την παρουσίαση του θέματος. Ευχαριστούμε θερμά τον Συνάδελφο Κώστα SV1DH για την ευγενική του προσφορά και για τις τόσο σημαντικές γνώσεις, που μας μετέφερε.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/12/2004 με μεγάλη επιτυχία, η προγραμματισμένη διάλεξη "ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΥΠΕΡΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (VHF) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ". Μία διάλεξη διαφήμιση για τον Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνισμό και την προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών στην έρευνα, την διάδοση και εξέλιξη των επικοινωνιών, από έναν Συνάδελφο που πραγματικά πρέπει να αισθανόμαστε όλοι μας υπερήφανοι. Η συμμετοχή τριάντα πέντε (35) συναδέλφων από την περιοχή μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην παρουσίαση του θέματος και η ουσιαστική συμμετοχή τους με ερωτήσεις - απορίες, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον τους για επιμόρφωση και ενημέρωση.

Στην διάλεξη παρουσιάσθηκε. Mία ανασκόπιση των τρόπων (Modes) της Ιονοσφαιρικής διάδοσης των κυμάτων στις Υπερυψηλές συχνότητες (VHF) από την Αθήνα στην διάρκεια των τριών τελευταίων ηλιακών κύκλων (1978-2003) να εξετάζεται σε σχέση με τους γεωγραφικούς περιορισμούς της θέσης και την στάθμη του ηλεκτρομαγνητικού θορύβου. Εξωτικοί τρόποι διάδοσης, όπως διάδοση προς Ειρηνικό ωκεανό μέσω του μακρινού μέγιστου κύκλου (long path - LP) και φαινόμενα υπερβολικά καθυστερημένης ηχούς (Long delayed echo - LDE) προς Αυστραλία αλλά και η Διησημερινή διάδοση (Transequatorial propagation - TEP) προς Αφρική μέχρι τους 432 ΜΗΖ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα SV1DH για τον χρόνο που διέθεσε προκειμένου να βρεθεί κοντά μας και μας μεταφέρει τις τόσο σημαντικές αυτές γνώσεις, πλουτίζοντας αντίστοιχα τις δικές μας. Τον ευχαριστούμε επίσης, γιατί, με την δουλειά του αυτή, μας έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας, στο οποίο συμμετείχαν αποκλειστικά Ραδιοερασιτέχνες, για την διάδοση των επικοινωνιών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει την σπίθα για κάτι ανάλογο στο μέλλον, από την νέα γενιά των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Τα εργαλεία άλλωστε που έχουμε πλέον στα χέρια μας (Computers, όργανα ακριβείας, αξιόπιστα μηχανήματα, κ.α) είναι πολλά και το μόνο που μένει είναι να τα εκμεταλευθούμε. Ας αποδείξουμε κάποτε ότι δεν είμαστε μόνο χειριστές του ασύρματου και απλοί καταναλωτές Ραδιοερασιτεχνικών συσκευών, αλλά πραγματικοί Ραδιοερασιτέχνες, που τιμούμε το πτυχίο που μας εμπιστεύθηκε η Πολιτεία.

Στην Διάλεξη παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ρ. SV1IW Μάνος Δαρκαδάκης και ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Δ.Ε. SV1DPI Κώστας Σταμάτης.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες